System of education al actions to promote adherence to treatment of patients with oncological pathologies

Authors

Keywords:

nutritional education, healthy feeding

Abstract

Nutrition education is designed to facilitate the voluntary adoption of eating behaviors and other behaviors linked to food and nutrition, conducive to health and well-being. The objective of this text is to present a system of educational actions aimed at promoting adherence to treatment in patients with oncological pathologies associated with secondary health care. It was carried out at the Marie Curie Provincial Oncological Teaching Hospital, in Camagüey. This is an explanatory-causal observational research that takes place between January 2023 and December 2024. This work is part of the research project Nutritional education for the development of healthy eating aimed at vulnerable groups of the population. The study universe consists of 65 newly admitted patients with different oncological pathologies. The instruments used were surveys and educational talks.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Yenia Yairene Vill Delgado, Hospital Docente Provincial Oncológico Maria Curie. . Camagüey. Cuba.

Licenciada en Nutrición y Dietetica

Saylys Esquivel Garcia, Dirección General de Salud Pública. Camagüey. Cuba.

Licenciada en Nutrición y Dietetica

Ileana Cira Aguilar García, Universidad de Ciencias Médicas de Camagüey. Camagüey. Cuba.

Licenciada en Psicología. Máster en Psicología de la Salud. Profesora Auxiliar.

References

1.Palomino Quispe Luis P, Palomino Román F. Nutrición clínica dietética y hospitalaria. Rev Nutric [Internet]. 2024 [citado 23/01/2023];44(1):55-65. Disponible en: https://revista.nutricion.org/index.php/ncdh/issue/view/23/31.

2. Tabita-Muresan B, Jiménez-Portilla A, Artero A, Ruiz-Berjaga Y, Llamas M, Lobo M et al . Valoración e intervención nutricional en pacientes oncológicos hospitalizados en riesgo de desnutrición o con desnutrición: evaluación del efecto sobre parámetros antropométricos y de composición corporal. Nutr. Hosp. [Internet]. 2022 [citado 23/01/2023];39(6):1316-1324. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112022001000014&lng=es

3. Jiménez Acosta S, Pineda Pérez S, Sánchez Ramos R, Rodríguez Suárez A, Domínguez Ayllón Y, Martín González IC, et. al. Guías alimentarias para niños y niñas cubanos hasta dos años de edad. Documento Técnico para los Equipos de Salud. 2da. Edición. [Internet]. La Habana: Inhem; 2020 [citado 23/01/2023]. Disponible en:

https://www.unicef.org/cuba/media/6516/file/Gu%C3%ADas%20alimentarias%20para%20ni%C3%B1as%20y%20ni%C3%B1os%20cubanos%20hasta%202%20a%C3%B1os%20de%20edad.pdf.

4. Ortega A, Pino C. La alimentación como fenómeno cultural: más allá de las calorías [Internet]. Chile: Inta; 2021 [citado 23/01/2023]. Disponible en: https://inta.uchile.cl/noticias/192767/la-alimentacion-como-fenomeno-cultural-mas-alla-de-las-calorias

5. Arenas AP, Mayorga Ortegón AI. La acción psicosocial como praxis en psicología. Comprensiones desde las prácticas profesionales. Pensamiento Americano [Internet]. 2024 [citado 23/01/2023];17(33). Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/380181073_La_accion_psicosocial_como_praxis_en_psicologia_Comprensiones_desde_las_practicas_profesionalesPsychosocial_action_as_praxis_in_psychology_Insights_from_professional_practicesA_acao_psicossocial_como_

6. Domínguez Ruiz Y, Soler Nariño O. Seguridad alimentaria familiar: apuntes sociológicos para lograr sistemas alimentarios locales inclusivos, municipio Santiago de Cuba. RUS [Internet]. 2022 [citado 23/01/2023];14(2): 446-457. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2218-36202022000200446&lng=es&tlng=es.

7. Morán Barrios JM. Un nuevo profesional para una nueva sociedad: respuesta desde una educación médica: la formación basada en enfoque. Rev.Asoc.Esp.Neuropsiq. [Internet]. 2013 [citado 18 Mar 2023]; 33(118): 385-405. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4398897.

8. Instituto Nacional del Cáncer [Internet]. EE.UU: NCI; 2023 [actualizado 23/04/2021; citado 12/01/2023]. La nutrición en el tratamiento del cáncer. Versión para pacientes. Disponible en: https://www.cancer.gov/espanol/cancer/tratamiento/efectos-secundarios/perdida-apetito/nutricion-pdf.

9. Martin Peña G. Dieta y cáncer. En: Gómez Candela C, Sastre Gallego A. Soporte Nutricional en el Paciente Oncológico [Internet]. Madrid: Editorial You &. Us S.A; 2002 [citado 02/05/2022]. Disponible en: https://www.seom.org/seomcms/images/stories/recursos/infopublico/publicaciones/soporteNutricional/pdf/cap_09.pdf.

10. Mataix Verdu J. Nutrición y alimentación humana. En: Temas de nutrición básica. Tomo II [Internet]. Madrid: Ergón; 2020 [citado 14/02/2023]. Disponible en: https://ergon.es/wpcontent/uploads/2015/08/170_Mataix_Tomo_II.pdf

Published

2024-11-15

How to Cite

1.
Vill Delgado YY, Esquivel Garcia S, Aguilar García IC. System of education al actions to promote adherence to treatment of patients with oncological pathologies. Humanid. méd. [Internet]. 2024 Nov. 15 [cited 2025 May 30];24(3):e2746. Available from: https://humanidadesmedicas.sld.cu/index.php/hm/article/view/2746

Issue

Section

Original articles